ohjeet ja vinkit uutiset

Hoida jalat oikein | Reumaliitto

Jalkaterapeutti Teemu Talvitie Päijät-Hämeen keskussairaalasta on kirjoittanut Reuma-lehteen artikkelin reumaatikkojen jalkojenhoidosta. Artikkeli kannattaa ehdottomasti lukea, siinä on paljon hyviä vinkkejä! Koko artikkelin pääsee lukemaan klikkaamalla alla olevaa linkkiä. Tässä muutama lainaus artikkelista:

 

”Reumasairauksia ajatellen jalkakivun taustalla voi tavallisimmin olla nivelten ja jänteiden kiinnityskohtien tulehtuminen tai kulumamuutokset sekä näistä tekijöistä aiheutuneet kovettumat ja känsät tai jalkojen muuttunut kuormitus. Syyllisiä voivat olla myös sopimaton kenkä tai virusperäiset syylät sekä ihon ja kynsien sieni-infektio. Reumasairaan on erityisen tärkeä pitää huolta jalkojen kunnosta, sillä sairaus saattaa heikentää liikuntakykyä ja herkistää infektioille. Reumasairauksiin voi liittyä myös ihon ja kynsien muutoksia, jotka hoitamattomana voivat aiheuttaa ongelmia. Ihon haavaumat sekä rikkoumat esimerkiksi varvasväleissä voivat johtaa laajempiin tulehduksiin ja voivat estää lääkehoidon sekä mahdolliset kirurgiset toimenpiteet. ”

Milloin ammattilaisen pakeille?

Omahoito edellyttää käsien ja selän toimintakykyä sekä näkökykyä. Jos jaloissa on tunnon alenemaa tai tunto kokonaan poissa, omahoitokeinot ovat hyvin rajalliset. Tarvittaessa omahoidon voi silloin tehdä avustaja, mutta viime kädessä hoito suositellaan tehtäväksi terveysalan jalkojenhoidon ammattilaisen vastaanotolla. Terveysalan jalkojenhoidon ammattilaisia ovat jalkaterapeutti (AMK), rekisteröitynyt jalkojenhoitaja sekä toisen asteen jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Ammattilaisen vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos omahoitokeinot eivät tehoa jalkavaivoihin tai heikentynyt toimintakyky ei mahdollista omahoidon toteutumista. Apua kannattaa hakea myös silloin, kun kaipaat jalkojen apuväline- tai jalkinearviota tai haluat lisätietoa jalkaongelmiin ja jalkojenhoitoon liittyvistä asioista. Hoitavalta lääkäriltä on mahdollista saada lähete jalkojenhoidon ammattilaiselle yleensä silloin, jos omahoitokeinot eivät tepsi ja jalkojen ongelma uhkaa toimintakykyä, esimerkiksi kun kyseessä on alkava jalan virheasento. ”

Lähde: Hoida jalat oikein | Reumaliitto

Saatat myös pitää...