Toisinaan kynsi vaurioituu ja irtoaa. Uuden kynnen kasvu tyvestä kärkeen kestää isovarpaassa keskimäärin vuoden. Useimmiten irronnut kynsi kasvaa uudelleen, mutta toisinaan vaurio jää pysyväksi. Jos kynsiaihio vaurioituu, ei kynsi voi enää kasvaa normaalisti, vaan sen kasvu muuttuu. Kun kynsi kasvaa vioittuneena, se ei voi enää tehdä sitä työtä, mihin se on tarkoitettu eli suojata varvasta ulkopuolisilta iskuilta ja paineelta. Varpaaseen tulee helposti kovettumaa ja kipua, pahimmassa tapauksessa varvas voi myös tulehtua.
Irronneen kynnen kasvua voidaan auttaa oikaisujousella, ja se onkin erinomainen keino niissä tapauksissa, kun kynsi irtoaa osittain. Jos kynsi irtoaa lähes kokonaan, jää varpaan pää ja kynsipatja suojattomaksi ja silloin on paikallaan rakentaa kynnen paikalle kynsiproteesi. Myös pysyvästi vioittunut kynsi kannattaa korjata proteesilla, mikäli sen kasvutapa aiheuttaa riskin kynnen sisäänkasvulle, varpaan tulehtumiselle tai se ei anna riittävää suojaa varpaalle.
Kynsiproteesi muovataan oman kynnen päälle ja sellainen voidaan rakentaa, mikäli omaa kynttä on vähintään 5 mm. Mitä enemmän omaa kynttä on olemassa, sitä paremmin proteesi pysyy paikoillaan. Joka tapauksessa proteesi täytyy uusia noin 2-3 kk välein, kynnen kasvuvauhdista ja muista yksilöllisistä ominaisuuksista riippuen.
Kynsiproteesi on erittäin luonnollisen näköinen ja sen kanssa voi elää normaalia elämää ilman mitään rajoituksia. Proteesin päälle voi myös levittää kynsilakkaa, mutta kynsilakan poistoaineen on oltava asetonitonta, sillä asetoni vaurioittaa proteesimassaa.
Kynsiproteesi voidaan rakentaa myös sienen vioittaman kynnen päälle heti kun sieni-infektio on saatu hoidettua pois. Mikäli kynnessä on elävää sienirihmastoa, ei proteesia voida asentaa, sillä proteesin alla sieni pääsisi kasvamaan esteettä.