Jalkojenhoito- ja jalkaterapiapalvelut
Jalkojen perushoito
Jalkojen perushoito alkaa lyhyellä jalkakylvyllä, jonka jälkeen tehdään suppea jalkatutkimus sekä yksilöllinen hoitosuunnitelma, jonka mukaisesti hoidetaan kynsi- ja ihomuutokset. Hoidon päätteeksi jalat voidellaan ihotyypille sopivalla jalkavoiteella. Tarvittaessa tehdään suositukset jatkohoidosta sekä ohjataan jalkojen omahoidossa ja kenkävalinnoissa. Hoitotapahtumaa varten varataan kokonaisuudessaan tunti.
Jalkojen osahoito
Jalkojen osahoidon aikana hoidetaan jokin yksittäinen ongelma, kuten iho- tai kynsimuutos esim. kipeä känsä, paksuuntuneen kynnen ohennus, terveiden kynsien leikkaus tai kovettumien poisto. Hoitotapahtumaa varten varataan kokonaisuudessaan puoli tuntia.
Vaativa kynsimuutosten hoito
Paksuuntuneiden tai sieni-infektoituneiden kynsien lyhennys ja ohentaminen. Hoitoa varten varataan kokonaisuudessaan tunti.
Vaativa ihomuutosten hoito
Useiden kovettumien/känsien poisto, laaja.alaisten kovettumien poisto tai halkeilevien kantapäiden/kovettumien hoito. Hoitotapahtumaa varten varataan kokonaisuudessaan tunti.
Akuuttiaika
Akuuttiaika on kiireellistä hoitoa vaativia päivystysluonteisia tapauksia varten. Akuuttiaika sijoittuu ylityönä tavanomaisen työaikamme ulkopuolelle ja on kestoltaan 15-30 minuuttia tilanteesta riippuen. Akuuttiajoista veloitetaan +50 % normaalihinnan lisäksi. Akuuttiaikoja on mahdollista varata ainoastaan puhelimitse (soittopyyntö puhelinvastaajaan tai tekstiviesti) ja niiden saatavuus on rajoitettu.
Jalkaterapia
Jalkaterapian osa-alueita ovat mm. kävelyn ja pystyasennon tutkiminen, biomekaaniset tutkimukset, iho- ja kynsimuutosten hoito, fysikaaliset hoidot, mobilisointi, hieronta, apuvälineterapia, pohjallisterapia, kenkäohjaus, omahoidon ohjaus, toiminnalliset harjoitteet, kuntoutus, teippaus, haavanhoito, alaraajasairauksien ja -vammojen hoito sekä erityisryhmien kuten reumaatikkojen ja diabeetikkojen jalkojen tutkiminen ja hoito. Jalkaterapiaa toteutetaan yksilöllisesti tehdyn hoitosuunnitelman mukaisesti.
Diabeetikon jalkaterveystarkastus
Jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan suorittama diabeetikon jalkaterveystarkastus toteutetaan Diabetesliiton ohjeen mukaisesti. Tarkastus pitää sisällään mm. verenkierron, sensorisen (tunto) ja motorisen (liike) hermoston sekä jalkojen asennon tutkimukset, joiden tarkoituksena on havaita mahdolliset diabeteksen aiheuttamat muutokset ja ennaltaehkäistä diabeettisten jalkahaavojen synty. Tarkastuksessa tutkitaan myös ihon ja kynsien kunto sekä jalkineet. Tarvittaessa annetaan yksilöllisesti ohjausta jalkojen omahoidossa, kenkävalinnoissa ja apuvälineiden, kuten yksilöllisten varvasortoosien tai tukipohjallisten, käytössä. Diabeetikon jalkaterveystarkastus tulisi tehdä vuosittain, jotta mahdolliset muutokset huomattaisiin mahdollisimman varhain. Tarkastustapahtumaa varten varataan kokonaisuudessaan tunti.
Sisäänkasvavien kynsien hoidot
Sisäänkasvaneen kynnen hoidossa tehdään kynsitutkimus ja siistitään kynnen reunat, poistetaan mahdollinen kynsipiikki ja eristetään kynnen reunat kivun lievittämiseksi. Hoidon yhteydessä annetaan kotihoito-ohjeet ja ja laaditaan jatkohoitosuunnitelma. Hoitotapahtumaa varten varataan kokonaisuudessaan tunti.
Kynsien oikaisuhoidot
Hoitolassamme on saatavilla kaksi erilaista oikaisutekniikkaa, joista voidaan valita yksilöllisesti sopivin vaihtoehto. Saatavilla on titaani- ja spangen-oikaisutekniikat.
Aloituskäynnin jälkeen seurantakäynnit yksilöllisen tarpeen mukaan. Seurantakäyntien väli on tavallisimmin 2-6 viikkoa.
Vaurioituneen kynnen korjaaminen
Vaurioitunut kynsi voidaan korjata kynsiproteesilla, joka suojaa varvasta ja kynsipatjaa sekä helpottaa uuden kynnen kasvua.
Kynsiproteesihoito sopii kynnelle, joka on vähintään 5 mm pitkä ja jossa ei ole bakteeri- tai sieni-infektiota. Hoitaja arvioi proteesin soveltuvuuden aina yksilöllisesti. Esimerkiksi kynnen rakenteen ominaisuudet, olemassaolevan kynnen pituus tai infektioepäily voivat olla este hoidolle. Joissain tapauksissa on tarpeen varmistaa lääkäriltä hoidon soveltuvuus tai käydä laboratoriotesteissä ennen hoidon aloittamista.
Aloituskäynnin jälkeen seurantakäynnit yksilöllisen tarpeen mukaan. Seurantakäyntien väli on tavallisimmin noin 4 kk.
Lue lisää täältä!
Syylien hoidot
Syylien mekaaninen ohennus ja siistiminen sekä hoito Verrutop®, Lapis tai Cryo -menetelmällä. Hoitotapahtumaa varten varataan kokonaisuudessaan tunti.
Syylien hoitoväli on käytetystä hoitomenetelmästä riippuen tavallisesti 1-2 viikkoa.
Yksilölliset varvasortoosit
Silicon-massasta muotoiltavilla yksilöllisillä varvasortooseilla voidaan korjata varpaiden asentomuutoksia tai suojata varpaita ihomuutoksilta tai kivuilta. Massoja on useita eri kovuusluokkia, joista valitaan sopiva käyttötarkoituksen mukaan. Ortoosien käyttöikä on pitkä ja ne ovat hygieeniset käyttää, sillä massa ei ime itseensä mitään aineita ja on pestävissä saippuavedellä. Korjaavien ortoosien vaikutusta täytyy seurata säännöllisesti ja tarvittaessa muokata ortoosia tai tehdä uusi kun varpaiden asennossa on tapahtunut edistystä. Suojaavaa ortoosia voi käyttää niin pitkään kuin ortoosi on ehjä. Rikkoutunutta ortoosia ei saa käyttää, vaan se on korjattava tai korvattava uudella.
Yksilölliset tukipohjalliset
Jalkojen asentomuutoksia voidaan korjata yksilöllisillä tukipohjallisilla. Pohjallisilla voidaan myös helpottaa jalkaterän kiputiloja. Pohjalliset ovat pitkäikäiset ja ne tehdään niin ohueksi kuin mahdollista, jotta ne sopisivat useimpiin kenkiin. Valmistamme pohjalliset itse käsityönä omassa toimipisteessämme.
Jalkojen asentotutkimus ja terapian tarpeen arviointi
Jalkapainannekuva, peilitutkimus ja jalkojen asennon arviointi.
Fysikaaliset kylvyt, Otsoniporeilukylpy
Otsoniporeilukylvyillä voidaan hoitaa mm. turvotusta, levottomia jalkoja, haavoja ja paikallisia ihoinfektioita. Otsoniporeilukylpy tehostaa alaraajojen verenkiertoa ja lisää veren happipitoisuutta sekä desinfioi.
Lue lisää otsoniporeilukylvystä täältä!
Fysikaaliset lämpöhoidot
Lämpöhoidolla saadaan tutkitusti erittäin hyviä tuloksia nivelrikko- ja nivelreumapotilaiden kivunhoidossa. Lämpöhoito, etenkin sarjahoitona, lievittää kipuja ja parantaa nivelten liikkuvuutta. Teemme pintalämpöhoitoja parafiinilla sekä käsille että jalkaterille. Käyttämämme parafiini on erittäin laadukasta, eikä se sisällä väri- tai hajusteaineita.
Lisätietoa parafiinihoidoista täältä!
Käytössämme on myös ultraäänellä toimiva syvälämpöhoitolaite, jonka avulla voidaan helpottaa kipua ja erilaisten vammojen paranemista esimerkiksi osana plantaarifaskioosin tai nilkan nyrjähdyksen hoitoa. Syvälämpöhoidot toteutetaan sarjahoitona. Jalkaterapeutti arvioi aina tapauskohtaisesti, soveltuuko syvälämpöhoito kyseisen asiakkaan tilanteeseen. Esimerkiksi tietyt sairaudet, sydämentahdistin ja metalliesineet kehossa voivat olla este hoidolle.